warning: Creating default object from empty value in /home/tkhnews/newsletters.tkh-generator.net/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 34.

ilegalni_bioskop

[ilegalni_bioskop] zamisljen je kao otvoreni (samo)edukativni projekat razmene i kontekstualizacije autorskih, dokumentarnih, aktivistickih, queer, anarhistickih, zabranjivanih i drugih marginalizovanih i tesko dostupnih filmova u nasem kontekstu. Projekat je otvoren za sve zaiteresovane da predloze filmove, ali sa obavezom da o njima govore, cime se brise cvrsta granica izmedju urednika i publike i time izvodi proces samoedukacije. Tokom realizacije projekat se neprekidno razvija i prosiruje svoj prvobitni okvir, generise razlicite programske linije i pokusava da istrazi nove procedure i moduse upotrebe umetnosti i kulture kao prostora za raznovrsnu produkciju znanja. Pored sve kompleksnijeg pitanja copyrighta, /ilegalni_bioskop/ je posebno zainteresovan za delovanje na lokalni kulturni kontekst. Tako da u slucaju ovog projekta "ilegalno", pre svega, podrazumeva proizvodnju prostora za sadrzaje i procedure koji su evakuisani iz lokalne kulturne produkcije i distribucije. Projekat se odvija svake nedelje od 18h, bez pauza tokom godine, u prostoru Kulturnog centra Magacin u organizaciji TkH-centra (www.tkh-generator.net), a u saradnji sa platformom Druga scena (www.drugascena.net).

Izdajnici i ratni zločinci / Stole Janković / 20. oktobar u 19.00

 

Teorija koja Hoda u okviru projekta [ilegalni_bioskop] i nove programske linije - politički film - poziva Vas na projekciju sa diskusijom o filmu:


Izdajnici i ratni zločinci, SFRJ, 78 min
režija: Stole Janković

jezik: srpskohrvatski
predstavlja: Tadej Kurepa

ponedeljak, 20. oktobar u 19.00
Magacin u Kraljevića Marka 4

Izuzetan dokumentarac iz vremena SFRJ o ulozi zločinaca svih boja: nacista, ustaša, ljotićevaca, četnika i ostalih izdajnika u Drugom svetskom ratu na našim prostorima, sa obiljem originalnih arhivskih snimaka i druge arhivske građe. Film je snažan i nabijen informacijama, uz fenomenalnog naratora koji naprosto kida i razara kada svojim oštrim i ciničnim glasom nabraja zločine, razobličuje protivrečnosti i razgolićuje laži nacističkih sluga. Danas posle 70 godina kada se istorija sistematski menja i lažira - od udžbenika do TV serija, od žute štampe do sudskih presuda - ovaj film bi trebalo da bude obavezna lektira za svakoga ko i dalje ume da misli.

JUSTIN (2010) / Ian McDonald / 13. oktobar u 19.00

 

Teorija koja Hoda u okviru projekta Ilegalni_bioskop i programske linije “Radna žena” poziva Vas na projekciju sa diskusijom o filmu, i razgovorom sa specijalnom gošćom Juliet Jacques: 

JUSTIN, 2010, r. Ian McDonald
predstavlja: Juliet Jacques

ponedeljak, 13. oktobar u 19.00
Magacin, Kraljevića Marka 4

BAD TIMING (1980) / Nicolas Roeg / 16. jun u 19.00

 

 

LAPUTA: CASTLE IN THE SKY / Hayao Miyazaki / 5. maj u 19.00

 

Teorija koja Hoda u okviru projekta [ilegalni_bioskop] poziva Vas na projekciju sa diskusijom o filmu:

Laputa: Castle in the Sky (Tenkū no Shiro Rapyuta)
Japan, 1986, 124 min
režija: Hayao Miyazaki

jezik: japanski sa engleskim titlovima
predstavlja: Tadej Kurepa

ponedeljak, 5. maj u 19.00
Magacin u Kraljevića Marka 4

Devojčica Šita koju zbog ogrlice sa kristalnim priveskom žele da otmu vazdušni pirati, vojska i vladini agneti, sreće dečaka po imenu Pazu koji pokušava da napravi avion kojim bi krenuo u potragu za letećim gradom Laputom. Naime, tokom filma saznajemo da je čovečanstvo u prošlosti ovladalo tehnologijom koja mu je omogućila da pravi leteće gradove. Nakon neimenovane katastrofe koja ih je uništila, preživeli su nastavili da žive na tlu.

PLEASE VOTE FOR ME / Weijun Chen / 28. april u 19.00

 

 

Teorija koja Hoda u okviru projekta [ilegalni_bioskop]
poziva Vas na projekciju sa diskusijom o filmu:
 
 

"Radna žena" / LIBERTARIAS (1996) / ponedeljak, 24. februar / 19.00

 

 

Teorija koja Hoda u okviru projekta [ilegalni_bioskop] i programske linije “Radna žena”, poziva Vas na projekciju sa diskusijom o filmu:

Libertarias (1996), Španija, 125 minuta
predstavlja Fem Front 
 
ponedeljak, 24. februar u 19.00
Magacin, Kraljevića Marka 4
 
režija: Vicente Aranda
jezik: španski sa engleskim titlovima
 
Godina je 1936, i u Španiji traje građanski rat. Članicama anarhističke milicije, Pilar i Loren, pridružuju se mlada kaluđerica Marija i bivša prostitutka Charo, i četiri žene susreću se sa surovom realnošću rata i revolucije. Film prikazuje kompleksnosti ženske borbe u revolucionarnim okolnostima, s obzirnom na to da se glavne junakinje suočavaju i sa dubokim rodnim nejednakostima koje otežavaju njihov ratni angažman protiv fašističkih snaga. Film nudi snažnu feminističku perspektivu u pogledu na Španski građanski rat, u vreme kada su žensko oslobođenje i emancipacija bili imperativi revolucije koju su anarhističke i leve snage želele da iznesu. 

ROCKY HORROR PICTURE SHOW (1975) / Jim Sharman / ponedeljak, 20. januar / 19.00

 

Teorija koja Hoda u okviru projekta [ilegalni_bioskop]
poziva Vas na projekciju sa diskusijom o filmu:

Rocky Horror Picture Show, SAD, 1975, 100 min
režija: Jim Sharman

jezik: engleski sa titlovima
predstavlja: Jelena Petrušić

ponedeljak, 20. januar u 19.00
Magacin u Kraljevića Marka 4

Kultni muzički horor, adaptacija mjuzikla i knjige Ričarda O Brajena, posveta žanrovskim B filmovima, mlada Suzan Sarandon, film sa najdužim bioskopskim stažom u istoriji, Tim Kari kao urnebesni sweet transvestite from transsexual Transylvania, film na koji publika dolazi kostimirana i priča sa junacima na platnu, film na koji svakako treba doći. Čekamo vas!

Syndicate content
Theme provided by Danang Probo Sayekti.