SUTRA! [predavanje-performans] Rabih Mroué :: STANOVNICI SLIKA

 

 

Sreda, 11. maj u 20.30
Jugoslovensko dramsko pozorište, scena „Studio“
Kralja Milana 50
 
 
Teorija koja Hoda u okviru regionalnog projekta BCC (Balcan Can Contemporary) i u saradnji sa projektom Raškolovano znanje (o^o) predstavlja:
 
Stanovnici slika – predavanje-performans
 
Rabih Mroué
 
 
Rabi Mrue (Rabih Mroué) je glumac, reditelj, pisac i vizuelni umetnik iz Bejruta. Svoje radove izvodi i izlaže u Centru Pompidou, Pariz; centru BAK, Utreht; galeriji Tate Modern, London i dr, kao i na bijenalima u Guandžou, Istanbulu, Šardži i Sidneju.U svom radu, sredstvima poludokumentarnog pozorišta i performansa, Mrue se bavi problemima koji se u trenutnoj političkoj klimi u Libanu, najčešće 'trpaju pod tepih'. Njegova potraga za 'istinom' počinje od dokumenata, fotografija i pronađenih objekata, koji u performansu kroz razmatranja politike, reprezentacije i problematike privatnog života, fabrikuju druge dokumente, druge 'istine'. Rad tako postaje sto za seciranje društvenih procesa ratnog i post-ratnog Libana. Akumulacijom materijala razvijaju se priče koje potvrđuju tanku liniju između istine i laži.
 
U predavanju-performansu Stanovnici slika (2009) Mrue nudi evokativnu meditaciju o paradoksalnim osećanjima koja pokreću fotografije ljudi koji su već odavno mrtvi. On na duhovit način iz različitih perspektiva pokušava da analizira sakupljene fotografije. Među njima i poster preminulog egipatskog predsednika Nassera i preminulog libanskog premijera Haririja, prikazanih zajedno u bašti, iako se u stvarnosti nikada nisu sreli; kao i testamentarne fotografije mučenika – bombaša samoubica i mnoge druge.
 
http://tinyurl.com/rmroue
http://tinyurl.com/istimages
 
. . .
 
Stanovnici slika je ko-produkcija Tanzquartier-Wien, časopisa Bidoun i udruženja Ashkal Alwan iz Beiruta. Gostovanje ovog performansa u Beogradu omogućila je Teorija koja Hoda uz finansijsku podršku Evropske Unije i Švajcarskog programa za kulturu za Zapadni Balkan, a u saradnji sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem.
 
Performans je na engleskom jeziku i nema prevod.
Ulaz je besplatan.

 

Theme provided by Danang Probo Sayekti.