Protestno pismo Druge scene povodom incidenta tokom izvođenja akcije „Čas istorije“

 

 

Omladincima i omladinkama Beograda,
Sekretarijatu za kulturu grada Beograda,
Upravi Doma omladine Beograd,
 
 
                                    Protestno pismo povodom incidenta tokom izvođenja akcije „Čas istorije“
 
 
Poštovani,
 
Izražavamo protest zbog incidenta koji se dogodio 26. februara u Domu omladine u Beogradu, tokom izvođenja akcije Čas istorije čiji su autori Ana Vilenica, Saša Stojanović i Aleksa Golijanin. Incident je izazvao šef obezbeđenja Doma omladine koji je primenio nasilje nad umetnikom Sašom Stojanovićem. Incidentu su prisustvovali direktor te ustanove Milan Lučić i tehnički direktor Nenad Dragović. Rukovodioci ove ustanove nisu učinili ništa kako bi sprečili maltretiranje autora akcije. Istovremeno rukovodioci su pozvali policiju, ali ne kako bi odbranili prisutne od napada, već kako bi odbranili Dom omladine od umetnosti. Zahtevamo da nas obavestite o konkretnim potezima koje ćete preduzeti kako se ovakvi incidenti ne bi ponavljali.
 
Ovaj incident je samo jedna u nizu posledica kulturne politike koju sprovodi Sekretarijat za kulturu grada Beograda. Ta politika podstiče bahato ponašanje rukovodilaca koji institucije smatraju svojim privatnim vlasništvom ili vlasništvom političke partije kojoj pripadaju. U pitanju je politika koja kulturu i umetnost vidi samo kao instrument u  procesima evropskih integracija,  nominalnom sprovođenju ljudskih prava i tolerancije, kao i procesa kulturalizacije društva u cilju stvaranja apolitičnih subjekata dominantne ideologije. Istovremeno, strukturalno i sistematski, ta politika reprodukuje retrogradne društvene vrednosti kao što su nacionalizam, klero-fašizam, hegemonija patrijarhalne matrice i netolerisanje bilo koje drugosti. Svi navedeni procesi dovode do komodifikacije i pacifizacije kulturne produkcije koji za posledicu imaju neutralizovanje njenog antagonističkog društveno-političkog potencijala. Stvara se „urbana šarenica“ lakih, okretnih i društveno nerelevantnih tema, što predstavlja neoprostiv čin marginalizacije savremene kulture i umetnosti, i njene vulgarne instrumentalizacije od strane vladajućih političkih struktura.
 
Istorijski revizionizam kojim se rado služi vladajuća struktura, kao i siva ekonomija trgovine radnim mestima, infrastrukturom i resursima namenjenim kulturi svakodnevno i u sve većoj meri slabe njihove pozicije. Neće nas zavarati pokušajima aproprijacije našeg rada, niti lažnim nuđenjem saradnje kako bi imali legitimitet za njihovu  pogubnu politiku jer će zajedničko kulture jačati svakim njihovim napadom. Savremena umetnost nije niti roba, niti prostor za lake teme i ispunjavanje slobodnog vremena. Savremena umetnost je prostor imaginacije, slobode, obrazovanja, kritičkog mišljenja, formiranja politički svesnih i odgovornih društvenih subjekata.
 
                                                             Mi ćemo braniti savremenu umetnost.
                                                              Protiv privatizacije sećanja - napred!
 
Druga scena
 
 
:::::::::::::::::: : : : : : :
Više o incidentu:
http://www.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57573
https://picasaweb.google.com/kontekstgalerija.tim/CasIstorijeDOB2622011#
http://www.youtube.com/watch?v=mX26ShyILy0
http://www.youtube.com/watch?v=dKFv-ULSXIg

 

Theme provided by Danang Probo Sayekti.