[prezentacija] Novi broj časopisa TkH (Teorija koja hoda) “DANCE / THEORIES – Reloaded“ :: 30. januar 2011, 20.00

 

 

TKH: Teorija koja hoda vas poziva na prezentaciju
novog broja časopisa TkH (Teorija koja hoda) “DANCE / THEORIES – Reloaded“
 
30. januar 2011, 20.00
Magacin u Kraljevića Marka 4, Beograd
 
govore:
Bojana Cvejić i Ana Vujanović (urednice, TkH platforma)
Biljana Tanurovska Kjulakovski (koordinatorka, Nomad Dance Academy / Lokomotiva)
Rio Rutzinger (DanceWEB / Jardin d`Europe)
 
Prezentacija se dešava u okruženju prostorne instalacije “Tiraž“, Katarine Popović (dizajnerke izdanja i vizuelne umetnice).
 
 
Osamnaesti broj časopisa za teoriju izvođačkih umetnosti TkH posvećen je problematici savremenog plesa i njegovog kritičkog teorijskog razmatranja. Nastao je kao svojevrsni remake TkH br. 4 (2002), koji je naišao na veliko interesovanje u lokalnom i regionalnom kontekstu, da bi se – nakon što je tiraž podeljen i rasprodat – pojavio i zahtev same plesne scene za obnovom tog izdanja. Stoga se u broju 18 vraćamo temi savremenog plesa, ali u promenjenom i društvenom i plesnom okruženju. Novi broj časopisa TkH u bloku “Teorijske refleksije” donosi prerađene ili nove tekstove autora koji su saradjivali u br. 4 (kao što su Bojana Kunst, Goran Sergej Pristaš, Jill Sigman ili Miško Šuvaković), ali i priloge novih pisaca koji su se pojavili u regiji u prethodnom periodu ili se tek pojavljuju (kao što su, da pomenemo samo autore iz najmlađe generacije, Bojana Bauer, Dragana Bulut i Marko Kostanić). Pored toga, u broju se nalazi i blok “Profili regionalnih plesnih scena: Beograd, Ljubljana, Skoplje, Zagreb“, koji predstavlja novinu u odnosu na ranije izdanje. U njemu smo pokušali da iscrtamo plesne scene koje su se razvile u regiji 2000-ih godina, predstavljajući rad koreografkinja koje su obeležile te scene:Dalija Aćin, Bojana Mladenović, Nina Meško, Iskra Šukarova, Nikolina Pristaš i Željka Sančanin.
 
U broju sarađuje veliki broj različitih autora kojima se prostor časopisa nudi kao poprište kritičkih i disonantnih diskursa o bitnim fenomenima, pojmovima i problemima savremenog plesa i koreografije: Bojana Bauer, Dragana Bulut, Bojana Cvejić, Andrew Hewitt, Ana Isaković, Ivana Ivković, Marko Kostanić, Bojana Kunst, André Lepecki, Goran Sergej Pristaš, Jill Sigman, Biljana Tanurovska Kjulavkovski, Miško Šuvaković, Rok Vevar i Ana Vujanović.
 
TkH br. 18 DANCE / THEORIES – Reloadedje zajedničko izdanje TkH centra za teoriju i praksu izvođačkih umetnosti iz Beograda i Nomad Dance Academy, koju je
predstavljala Lokomotiva – centar za nove inicijative u umetnosti i kulturi iz Skoplja.
Finansijsku podršku je pružio Swiss Cultural Programme in Western Balkans, European Programme for Culture 2007-2013, a izdanje je realizovano kao deo aktivnosti Nomad Dance Academy u okviru projekta Jardin d`Europe.
 
Broj je izašao samo na engleskom jeziku (?).

 

Theme provided by Danang Probo Sayekti.