JUSTIN (2010) / Ian McDonald / 13. oktobar u 19.00

 

Teorija koja Hoda u okviru projekta Ilegalni_bioskop i programske linije “Radna žena” poziva Vas na projekciju sa diskusijom o filmu, i razgovorom sa specijalnom gošćom Juliet Jacques: 

JUSTIN, 2010, r. Ian McDonald
predstavlja: Juliet Jacques

ponedeljak, 13. oktobar u 19.00
Magacin, Kraljevića Marka 4

Dokumentarac rađen na temu The Justin Campaign (2005 - 2011), prve veće i uspešne kampanje protiv homofobije u fudbalu koja je iz Brightona izrasla u veliku nacionalnu a zatim i internacionalnu kampanju “Football vs. Homophobia”. Pokrenuo ju je umetnik Jason Hall, u spomen na Justina Fashanua, prvog i jedinog profesionalnog autovanog gej fudbalera u svetu, koji je popustio pod pritiskom društva i medija i tragično okončao svoj život. Na dan njegova rođenja ustanovljen je međunarodni dan suprotstavljanja homofobiji u fudbalu, sa svrhom podizanja svesti o prevalenciji homofobije u najomiljenijem sportu na svetu i podsticanja klubova da svoju potporu na taj dan iskažu isticanjem prigodnih obeležja.

Film će predstaviti suosnivačica The Justin Campaign, Juliet Jacques, ugledna transrodna spisateljica, novinarka i kritičarka za polje umjetnosti i sporta (za Guardian i New Statesman). Nakon filma održaće se razgovor sa Juliet koji će voditi Željko Blaće, suosnivač Multimedijalnog instituta u Zagrebu i pokretač queer sportske zajednice u Hrvatskoj.

Projekcija se održava povodom "FARE Action weeks" – dvonedeljne kampanje koja na grassroot nivou promoviše anti-rasizam, anti-seksizam, anti-hom/trans-fobiju u fudbalu.

Theme provided by Danang Probo Sayekti.