1. REZ film festival | HEINZ EMIGHOLZ: Arhitektura filma | 3.-5. oktobar | Dom omladine Beograda

 

 

REZ | 1. festival savremenog eksperimentalnog filma
HEINZ EMIGHOLZ: Arhitektura filma

3. / 4. / 5. oktobar 2014.
Dom omladine Beograda

 

All architecture is what you do to it when you look upon it. [Walt Whitman]

 

Teorija koja Hoda [TkH] pokreće filmski festival koji se bavi savremenim praksama eksperimentalnog i umetničkog filma. Svake godine, u fokusu će biti jedan/na od najznačajnijih i još uvek aktivnih autora/ki koji svoje radove smeštaju u polje filmskog eksperimenta. Cilj festivala je da kreira umetničku i edukativnu platformu za predstavljanje i promociju inovativnih i radikalnih filmskih praksi.

Prvo izdanje festivala predstaviće rad nemačkog autora Heinza Emigholza, koji se ubraja među najznačajnije evropske filmske eksperimentatore. Njegov, sada već četrdesetgodišnji postojani rad u poslednje vreme je u žiži interesovanja filmskih krugova, te su održane brojne retrospektive njegovih dela na najvažnijim svetskim festivalima i u kinotekama. Emigholz je svojim filmskim konstrukcijama napravio svojevrsnu "autobiografiju moderne" snimajući modernističku arhitekturu.

Heinz Emigholz je krajem septembra i početkom oktobra u Zagrebu i Beogradu gost Teorije koja Hoda u okviru REZ-a, 1. festivala savremenog eksperimentalnog filma i Multimedijalnog instituta u okviru programa Vizualni kolegij. Program se sastoji od retrospektive centralnih Emigholzovih filmova, predavanja, razgovora s umetnikom, predstvaljanja njegovog šireg konteksta delovanja, a posebno ističemo razgovor Emigholza i Slobodana Šijana u Domu omladine Beograda i koncert grupe Kreidler u Zagrebu.
U pripremi za 2015. je takođe i publikacija o Heinzu Emigholzu koja će uključiti eseje Gertrud Koch, Giuliane Bruno, Siegfrieda Zielinskog i dr.

 

PROGRAM


+ Ulaz na sve programe je besplatan.
++ Diskurzivni program festivala je na engleskom jeziku.

 

03. 10. [PETAK]

 

19.00 _ Od partiture do naracije
[Uvodno predavanje Heinza Emigholza]

 

20.00 _ Parabeton – Pier Luigi Nervi i rimski beton
[Parabeton – Pier Luigi Nervi und römischer Beton, 2011, 100']
+ razgovor sa autorom
Parabeton u hronološkom sledu pokazuje 17 još uvek očuvanih građevina italijanskog inženjera i arhitekte Pier Luigija Nervija (1891-1979). Prikaz tih odvažnih konstrukcija Emigholz spaja sa filmskim studijama antičkih zdanja napravljenih od rimskog betona.

 

04. 10. [SUBOTA]


17.30 _ Formativne godine:
Schenec-Tady I [1972/73, 40']
Demon [1976/77, 29']

„Umetnički rad Heinza Emigholza istražuje granicu između filma i vizuelnih umetnosti. Njegovi rani filmovi dali su ključan podstrek međunarodnom pokretu eksperimentalnog filma 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Smatraju se retkim eksperimentalnim radovima iz Nemačke koji su stekli trajno poštovanje u svetu. Projekat THE FORMATIVE YEARS(Formativne godine) osvetljava i približava deo istorije filma koji, u svetlu obrtâ u analognom svetu i pomeranja ka digitalnom, omogućava razmatranje sasvim savremenih tendencija.“ [Stefanie Schulte-Strathaus]

 

19.00 _ Misli:Film
[Think:Film, predstavljanje inicijative + diskusija]
Učesnici: Heinz Emigholz (Think:Film, Berlin) i Ulrich Ziemons (Arsenal, Berlin)
Moderira: Marta Popivoda (TkH, Beograd)

Misli:Film – Međunarodni kongres eksperimentalnog filma održan je na berlinskoj Akademiji umetnosti u organizaciji Arsenala – Instituta za film i video umetnost, a u saradnji sa Institutom za film Univerziteta umetnosti u Berlinu.
Nakon razdoblja diverzifikacije eksperimentalnih oblika umetničke proizvodnje, novi načini razmišljanja o filmu i vrstama mišljenja koje film može da stvori postali su neophodni. Glavni cilj kongresa Misli:Film bio je da ponudi novu filozofsku procenu posebnog položaja koji film i filmska slika uživaju u umetničkoj i intelektualnoj praksi.

 

20:00 _ Perret u Francuskoj i Alžiru
[Perret in Frankreich und Algerien, 2012, 110']
+ razgovor sa autorom
Auguste Perret (1874-1954) je bio poznati francuski arhitekta i inženjer, posebno važan zbog inovativnih betonskih konstrukcija oblikovanih u neo-klasičnom izrazu. Film prikazuje 30 Perretovih ostvarenja u Francuskoj i Alžiru, artikulišući time indirektno i odnos modernizma i kolonijalizma u arhitekturi.

 

05. 10. [NEDELJA]


17.30 _ Kratki film i muzički spotovi:
Dva muzeja [Two Museums, 2013, 18']
Heinz Emigholz & Kreidler:
Crvena pustinja [Rote Wüste, 2012, 21']
Zima [Winter, 2012, 8']
Trka moljaca [Moth Race, 2012, 4']

 

19.00 _ Dijalog [Razgovor dva autora]
Učesnici: Slobodan Šijan i Heinz Emigholz
Moderira: Petar Milat (Multimedijalni institut, Zagreb)

 

20.00 _ Goff u pustinji
[Goff in The Desert, 2003, 110']
+ razgovor sa autorom
Bruce Goff (1904-1982) je velika nepoznanica američke arhitekture, pa su još za života, njegovi radovi izazivali brojne kontroverze. Film prikazuje 62 građevine – od malih benzinskih stanica do reprezentativnih muzeja – koje je projektovao ovaj američki arhitekta. Gotovo sva njegova zdanja stajala su kao šokovi u krajoliku, utirući put tada još uvek nezamislivim prodorima u arhitekturi.

//

Program se realizuje u saradnji Teorije koja Hoda, Multimedijalnog instituta iz Zagreba, Doma omladine Beograda i Goethe-instituta. Uz podršku Filmgalerie 451 i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

//

www.tkh-generator.net
http://mi2.hr
www.pym.de
www.filmgalerie451.de


Theme provided by Danang Probo Sayekti.