"Radna žena" / RASPBERRY REICH (2004) / Bruce LaBruce / ponedeljak, 12. maj / 19.00

 

 

Teorija koja Hoda u okviru projekta Ilegalni_bioskop i programske linije “Radna žena”, u susret međunarodnom danu borbe protiv homofobije i transfobije, poziva Vas na projekciju sa diskusijom o filmu:

RASPBERRY REICH, 2004, r. Bruce LaBruce
predstavlja: IDAHO Belgrade

ponedeljak, 12. maj u 19.00
Magacin, Kraljevića Marka 4


"Propagandni" film kanađanina Bruce LaBruce-a jedno je od najduhovitijih ostvarenja ovog reditelja poznatog upravo po aktivističkom i društveno angažovanom radu. Film prati  ​savremenu ​terorističku grupu ​koja nastav​lja​  ​ideje​ Rote Armee Fraktion (RAF) ​ - zapadno ​-​nemačke ​komunističke, anti-imperijalističke ​ terorističke grupe sa početka 70-ih ​ koja se militantno borila protiv fašizma​. ​Koristeći metode svoje "majke organizacije", ​predvodnica Gudrun (nazvana upravo po Gudrun Ensslin, jednoj od članica i osnivačica RAF-a) okuplja grupu mladih muškaraca i podcrtavajući značaj ličnih života u revoluciji, poziva svoje drugove na razbijanje heteroseksualnih normi i na pridruživanje "Homoseksualnoj Intifadi". Ipak, njena potreba za apsolutnom kontrolom vodi do razdora u grupi.

Direktnim referencama na ​istorijske primere (više ili manje) delotvornih revolucija, LaBruce po svom običaju i u ovom filmu predlaže drugačiju strategiju sprovođenja seksualne revolucije, odnosno njegove lične (autorske) borbe za ravnopravnost i predstavlja svoje vrlo autentično aktivističko delovanje. Ovaj film naročito pamtimo i po sloganima   "The Revolution is my boyfriend!"​, "Fuck me for the Revolution!"​, "Heterosexuality is the opiate of the masses"​ ili "No revolution without sexual revolution. No sexual revolution without homosexual revolution." ​


///


RADNA ŽENA (diskusija ekranskih reprezentacija) je programska linija ilegalnog_bioskopa kojom želimo doprineti promišljanju i reafirmaciji feminističkih ideja kroz prizmu levičarskih problematika. Ujedinjene one mogu postati jedna od najvažnijih alatki za kritičko promišljanje našeg aktuelnog, tranzicijskog društva i intervenciju u njega.

www.tkh-generator.net


IDAHO Belgrade je grupa koja inicira, organizuje, koordiniše i realizuje kulturne događaje verujući da su upravo umetnost i kultura najmoćnija stredstva u borbi protiv homofobije i transfobije, kao i u borbi za bilo koju društvenu promenu.

Inicijativa IDAHO Belgrade u saradnji sa partnerskim organizacijama, institucijama kulture iz Srbije i regiona, samoorganizovano i bez budžeta,  i ove godine obeležava Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) višednevnim programom raspoređenim u pet celina – IDAHO Art, IDAHO Music, IDAHO Films, IDAHO Theatre i IDAHO Talks – koje su smeštene na različitim lokacijama u Beogradu u periodu od 06. do 23. maja.

​www.idahobelgrade.org / #idahobelgrade /   #idahot
 
Theme provided by Danang Probo Sayekti.