Film "JUGOSLAVIJA, KAKO JE IDEOLOGIJA POKRETALA NAŠE KOLEKTIVNO TELO" otvara BELDOCS festival

 

 

Nakon premijere na 63. Berlinalu ///////////////////////////////////////////////
film "JUGOSLAVIJA, KAKO JE IDEOLOGIJA POKRETALA NAŠE KOLEKTIVNO TELO"
rediteljke Marte Popivode ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////
biće premijerno prikazan u Beogradu /////////////////////////////////////////////////////////////////////
na otvaranju BELDOCS festivala /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 
 
Petak, 26. april, 19.30
Velika dvorana Sava Centra 
 
 

Repriza

Ponedeljak 29. april, 17.00
Bioskop Fontana
 
 

Beldocs program

http://beldocs.rs/filmovi/jugoslavija-kako-je-ideologija-pokretala-nase-kolektivno-telo
 
 

Trejler filma

https://vimeo.com/63807470
 
 

Kontakt osoba

Dragana Jovović
dragana.jovovic@tkh-generator.net
064 649 77 35
 
///
 
JUGOSLAVIJA, KAKO JE IDEOLOGIJA POKRETALA NAŠE KOLEKTIVNO TELO
 
Srbija / Francuska / Nemačka
62 min / 2013.
 
U pitanju je istraživački film, ali i veoma lično gledište na povest socijalističke Jugoslavije, njen dramatični kraj i nedavni preobražaj u nekoliko demokratskih nacionalnih država. Iskustvo raspada Jugoslavije, kao i današnja „divlja“ kapitalistička obnova klasnog društva u Srbiji, naveli su me da ponovo prođem kroz medijske slike i ispitam kako se jedno društvo menjalo izvodeći sámo sebe u javnom prostoru. (Marta Popivoda)
 
Film se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru, putem masovnih performansa. Autorka je analizirala filmske i video zapise iz posleratnog razdoblja Jugoslavije (1945‒2000), fokusirajući se na masovne državne izvedbe (omladinske radne akcije, prvomajske parade, proslave Dana mladosti itd.), kao i na javne proteste ('68, studentske i građanske demonstracije 90-ih godina; revoluciju 5. oktobra 2000. itd.). Prolazeći kroz medijske slike, film (re)konstruiše postepeno iscrpljivanje komunističke ideologije kroz promene odnosa između ljudi, ideologije i države. Film se završava pred vratima savremene demokratije i neoliberalnog kapitalizma u Srbiji, tražeći da promislimo zašto su građani tako lako napustili zamisli socijalističkog kolektivizma, bratstva i jedinstva, radničkih prava i besplatnog obrazovanja zarad najpre nacionalizma i rata, a zatim obećanja slobode i demokratije, za koje se  ispostavilo da znače individualizam i „divlji“ kapitalizam. U dramaturškom smislu, film koristi teorijske koncepte društvene koreografije društvene drame, prevodeći ih na jezik filma. Tim postupkom, Popivoda istražuje put od teze Richarda Sennetta, da kada ideologija postane uverenje, ona dobija moć da pokreće ljude i njihovo društveno ponašanje, do teze Renate Salecl, da su u jednom trenutku ljudi u Jugoslaviji počeli da veruju samo u uverenje: više nisu verovali u komunističku ideologiju, ali su verovali da drugi veruju i dalje.
 
REŽIJA Marta Popivoda
SCENARIO Ana Vujanović, Marta Popivoda  
MONTAŽA Nataša Damnjanović 
 
IZVRŠNI PRODUCENT Dragana Jovović 
DIZAJNER ZVUKA Jakov Munižaba 
MIKS ZVUKA Christian Obermaier, Jakov Munižaba 
KOLOR KOREKCIJA Maja Radošević
PRODUCENTI Marta Popivoda, Alice Chauchat 
KOPRODUCENT Ann Carolin Renninger
 
PRODUKCIJA
TkH [Teorija koja Hoda], Beograd
Les Laboratoires d'Aubervilliers, Pariz
Universität der Künste Berlin, Berlin
joon film, Berlin
 
FILM POMOGLI
Programski arhiv televizije Beograd
Périphérie – Centre de création cinématographique
Dart film
 
Marta Popivoda (1982, Beograd) Bavi se filmom, videom i kulturnim radom. Završila je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i postdiplomske studije iz eksperimentalnog filma na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Za studije u Nemačkoj stipendistkinja je nemačke vlade u okviru programa DAAD. Članica je uredničkog kolektiva TkH (Teorija koja hoda) u okviru koga je inicirala i učestvovala u brojnim lokalnim i međunarodnim umetničkim i kulturnim projektima (kao što je ilegalni_bioskop). Njen poslednji film “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” premijerno je prikazan na 63. Berlinalu. Živi na relaciji Berlin – Beograd.
 
*Ovaj film je deo dvogodišnjeg istraživačkog projekta Performance and the Public (Izvedba i javnost) Ane Vujanović, Bojane Cvejić i Marte Popivode, članica umetničko-teorijskog kolektiva TkH (Teorija koja hoda), sprovedenog u kulturnom centru Les Laboratoires d'Aubervilliers u Parizu.
Theme provided by Danang Probo Sayekti.