TOPOLOGIJE / predstava Željke Sančanin i k.o. kombiniranih operacija / 3. novembar u 21.00

 

 

Teorija koja Hoda u okviru projekta Balcan Can Contemporary* i Centar za kulturnu dekontaminaciju predstavljaju:
 
predstavu Željke Sančanin i k.o. kombiniranih operacija
TOPOLOGIJE
 
Subota 3. novembar u 21:00
Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova  21
 
 
TOPOLOGIJE su koreografska studija prostornih i vizuelnih datosti pozorišnih objekata, nepromenljivih i statičnih fizičkih vizura. Proizvoljnost njihove upotrebe tumači se proizvoljnošću optičke imaginacije gledaoca, pri čemu upotreba replicirane scene i foto materijala u predlošku i razlika u živoj izvedbi, doprinose slici pervertiranog pozorišnog iskustva. Matematika pokreta iscrtava obrise animiranog nemog igrokaza, metastazirajući u proizvoljnost konteksta koji bi mogao govoriti o pozorištu kao seksualnom iskustvu, alijenaciji intimnih fantazija.
 
 
TOPOLOGIJE ne opisuju proces transformacije unutar izvedbenog scenarija, već se fokusiraju na posmatranje objekata koji su prethodno već završeni i nepromenljivi u svojim datostima. Subjekti tih novih izvedbi su dva zapažanja koje autorka uzima kao nepoznate i neuobičajene: pervertirani pogled koji pluta u svim smerovima, i ishodi izvedbe koji ne predstavljaju narativni film pred očima publike, već odvojene objekte kontemplacije koji mutiraju u izvedbu digitalnih slika. Nadovezujući se na pravila njihove vizualne kompozicije i boja, TOPOLOGIJE se transformišu kao digitalne fabrikacije / konstrukcije prethodnih / repliciranih radnji i akcija. 
 
Koncept, Koreografija: Željka Sančanin 
Izvedba: Maja Marjančić, Željka Sančanin, Ana Vnučec
Scenografija: Željka Sančanin, Damir Žižić 
Fotografija: Damir Žižić
Zvuk: Thomas Roussel, Damir Šimunović, Soft Adult 
Umetnička asistencija: Ivana Ivković
Produkcija: k.o. kombinirane operacije 2012 u saradnji sa Hrvatskim institutom za pokret  i ples
Podržano od strane: Ured za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba, Ministarstvo kulture RH, Zagrebački plesni centar
 
Gostovanje je finansijski podržano od strane Evropske Unije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.
 
 
Željka Sančanin (Zagreb, 1979.) je osnivačica i koreografkinja/plesačica k.o. kombinirane operacije. Od 2001-2011. umetnička koordinatorka i producentkinja ekscene Zagreb, nezavisne organizacije za istraživanje i edukaciju u plesnim i izvedbenim umetnostima. Od 1998-2008. plesno se obrazuje u Hrvatskoj, inostranstvu i CCN Montpellier kroz niz edukativnih programa, tečaja i radionica. U  2008. godini selektovana je za ex.e.r.ce / 6months1location, intenzivan istraživačko edukativni program pod mentorstvom Xaviera Le Roya tokom kojeg ostvaruje saradnje s mnogobrojnim autorima evropske nezavisne plesne scene. Njen autorski i kolaborativni rad uključuje ukupno 30 umetničkih projekata izvedenih i nagrađivanih na festivalima u Hrvatskoj i inostranstvu. Diplomirala je komparativnu književnost i istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
 
k.o. kombinirane operacije je kolaborativna umetnička skupina i produkcijska platforma, osnovana 2000. godine od strane grupe autora različitih medijskih usmerenja. Strategije delovanja ove autorske platforme usmerene su na formiranje izvaninstitucionalnih modela rada, njihovih uslova i produkcijskih odnosa unutar savremenog plesnog okruženja, proizvodeći do danas ukupno 19 autorskih i grupnih predstava i multimedijalnih projekata kroz čiju realizaciju k.o. sarađuje s različitim autorima, kompanijama i organizacijama s hrvatske i međunarodne umetničke scene.
 
Više na: kombiniraneoperacije.hr
 
Ulaz slobodan.  
 
 
* Balcan Can Contemporary je projekat koji povezuje nezavisne scene izvođačkih umetnosti zemalja bivše Jugoslavije u cilju stvaranja komunikacije u regionu između umetnika, teoretičara i radnika u kulturi. Projekat je finansijski podržan od strane Evropske Unije. Teorija koja Hoda je u okviru ovog projekta u toku 2011. godine beogradskoj publici predstavila Rabiha Mroué-a sa ne-akademskim predavanjem Stanovnici slike i BADco./Nikoline Pristaš sa predstavom Poluinterpretacije – ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu u 2011,
 

 

Theme provided by Danang Probo Sayekti.